Srijeda, 29 Marta, 2023
Mojezdravlje
Advertisement Banner
  • Početna
  • O nama
    • Impressum
    • Pravila korištenja
    • Važne napomene
    • Autorska prava
    • Privatnost
    • Izmjene uvjeta korištenja
    • Kontakt
  • Vijesti iz zdravstva
    • Vijesti iz BiH
    • Vijesti iz svijeta
  • Zdravlje
  • Sigurnost hrane
  • Bolesti
  • Stručnjaci pišu…
  • Vi pitate
  • Značajni datumi
No Result
View All Result
  • Početna
  • O nama
    • Impressum
    • Pravila korištenja
    • Važne napomene
    • Autorska prava
    • Privatnost
    • Izmjene uvjeta korištenja
    • Kontakt
  • Vijesti iz zdravstva
    • Vijesti iz BiH
    • Vijesti iz svijeta
  • Zdravlje
  • Sigurnost hrane
  • Bolesti
  • Stručnjaci pišu…
  • Vi pitate
  • Značajni datumi
No Result
View All Result
HealthNews
No Result
View All Result

Ljekari objavili nove preporuke za prehranu djece – one su u potpunoj suprotnosti sa svim što smo do sada govorili roditeljima!

Američko udruženje pedijatara objavilo je nove smjernice kada je posrijedi postupno uvođenje novih namirnica u prehranu sasvim male djece, pa kikiriki, kravlje mlijeko, jaja i ribu njezini članovi preporučuju već od četvrtoga mjeseca djetetova života.

4. Aprila 2019.
in Zdravlje porodice

“Velika i značajna vijest je uvođenje hrane koja je prije bila na popisu alergena”, kazao je dr. Frank Greer, suautor studije koja sumira rezultate zadnjih istraživanja o alergijama na hranu i donosi nove smjernice za pedijatre.

Greer podsjeća da se po aktuelnim preporukama roditeljima savjetuje da “djeci ne daju hranu koja se smatra alergenom sve do prve godine života, a neke ni do druge ili treće navršene godine.”

U skladu s novim smjernicama američkih pedijatara u prehranu djece trebalo bi uvoditi upravo onu hranu koja se smatra alergenom: kikiriki, ribu, mlijeko, jaja.

Pojasnili su kako nema uvjerljivih dokaza da odgoda uvođenja alergena u prehranu djeteta djeluje na sprečavanje razvoja alergija na hranu, a to je razdoblje od četvrtog do šestog mjeseca života.

Upravo suprotno, tvrde da postoje dokazi po kojima rano uvođenje, primjerice kikirikija u prehranu djeteta u dobi od četiri mjeseca zapravo može spriječiti razvoj alergije na tu namirnicu.

Rana izloženost kikirikiju i sličnim alergenim namirnicama mogla bi spriječiti kasnije neželjene alergijske reakcije, što je u suprotnosti s dosadašnjim smjernicama pedijatara.

“Nema razloga odgađati uvođenje hrane koja se smatra alergenom. Možete je postupno uvoditi u prehranu baš kao i rižu, voće, povrće”, kaže dr. Greer, dodajući da su o ovom pitanju pedijatri raspravljali još 2008. godine te da su od tada, na temelju novih zapažanja, smjernice revidirali.

Gastrointestinalni trakt dom je jedinstvenim grupama stanica imunosnog sustava, a kad im se ‘ponude’ alergeni (proteini) u raznim namirnicama, one će ih iskoristiti te na njih razviti toleranciju.

Upravo rano upoznavanje dječjeg organizma s hranom može rezultirati tolerancijom tijela na hranu, a rano razdoblje se odnosi na četvrti ili šesti mjesec djetetova života.

U novome izvješću američkih pedijatara razmatra se i pitanje štiti li dojenje novorođenče od ekcema, astme i alergija na hranu.

Ustanovili su da dojenje u prva tri ili četiri mjeseca života štiti bebu od pojave ekcema, no ako se ono doji duže, bit će zaštićeno od astme u prvih pet godina života, pa čak i kasnije. Nisu uspjeli donijeti zaključak o njegovu učinku na prevenciju alergija na hranu.

Američka akademija pedijatara 2000. godine preporučivala je odgađanje uvođenja kravljeg mlijeka za djecu do godine dana, jaja do druge godine života te kikirikija, orašastih plodova i ribe do treće godine života.

Prijevod i obrada JL

Tags: alergenidjecadojenjehranakikiriki
Advertisement BannerAdvertisement BannerAdvertisement Banner
Previous Post

Kockanje sa životima zbog nevakcinisanja djece

Next Post

Slovenija zabranjuje drugu hranu sa visokim sadržajem trans-masti

Next Post

Slovenija zabranjuje drugu hranu sa visokim sadržajem trans-masti

Najnoviji članci

  • Naučnici objašnjavaju: Mogu li vakcine protiv koronavirusa mijenjati DNK i učiniti muškarce i žene neplodnim?
  • Ugovor INZ-a i “Korpa.ba”: Kupcima još bolja usluga i sigurnija hrana
  • Za sve škole i fakultete u BiH: Plakati, leci i brošure INZ-a za sigurniji početak školske godine
  • INZ proizvođačima ponudio besplatni Vodič za unaprijeđenje sigurnosti hrane – Zdrava hrana preduvjet za uspješno društvo
  • Svim obrazovnim institucijama u BiH na raspolaganju INZ-ova elektronska brošura “Škole i COVID-19”

Meta

  • Prijava
  • Sažetak objava
  • Sažetak komentara
  • WordPress.org

mojezdravlje.ba – Sva prava zadržana – Web hosting i dizajn Web Media

No Result
View All Result
  • Početna
  • O nama
    • Impressum
    • Pravila korištenja
    • Važne napomene
    • Autorska prava
    • Privatnost
    • Izmjene uvjeta korištenja
    • Kontakt
  • Vijesti iz zdravstva
    • Vijesti iz BiH
    • Vijesti iz svijeta
  • Zdravlje
  • Sigurnost hrane
  • Bolesti
  • Stručnjaci pišu…
  • Vi pitate
  • Značajni datumi