Nedjelja, 5 Februara, 2023
Mojezdravlje
Advertisement Banner
  • Početna
  • O nama
    • Impressum
    • Pravila korištenja
    • Važne napomene
    • Autorska prava
    • Privatnost
    • Izmjene uvjeta korištenja
    • Kontakt
  • Vijesti iz zdravstva
    • Vijesti iz BiH
    • Vijesti iz svijeta
  • Zdravlje
  • Sigurnost hrane
  • Bolesti
  • Stručnjaci pišu…
  • Vi pitate
  • Značajni datumi
No Result
View All Result
  • Početna
  • O nama
    • Impressum
    • Pravila korištenja
    • Važne napomene
    • Autorska prava
    • Privatnost
    • Izmjene uvjeta korištenja
    • Kontakt
  • Vijesti iz zdravstva
    • Vijesti iz BiH
    • Vijesti iz svijeta
  • Zdravlje
  • Sigurnost hrane
  • Bolesti
  • Stručnjaci pišu…
  • Vi pitate
  • Značajni datumi
No Result
View All Result
HealthNews
No Result
View All Result

Pratili dijetetske navike žena prosječne dobi od 33 godine i naučno utvrdili uzročnike kardiovaskularnih bolesti

Najnovije američko istraživanje pokazalo je da vrijeme konzumiranja obroka može utjecati na kardiometaboličko zdravlje žena, odnosno da je unos većeg broja kalorija nakon 18 sati povezan s lošijim zdravljem kardiovaskularnog sistema

18. Novembra 2019.
in Vijesti iz svijeta

Nedavno provedena studija upućuje na to da konzumiranje obroka ranije tokom dana može pridonijeti gubitku kilograma, za razliku od jedenja kasnije tokom dana, koje utječe na debljanje i usporava metabolizam.

I ranija istraživanja su pokazala da kasniji obroci povećavaju markere upale koji su obično povezani s razvojem dijabetesa i bolesti srca, a neke druge studije, provedene na laboratorijskim miševima i ljudima, pokazale su da planiranje obroka u tačno određeno vrijeme može pridonijeti kontroli razine šećera u krvi, prenosi Medical News Today.

Najnovije istraživanje, čiji su rezultati predstavljeni na kongresu Američke udruge za srce (AHA) u Philadephiji, upućuju na to da konzumiranje veće količine kalorija u večernjim satima može negativno utjecati na kardiovaskularno zdravlje žena.

Glavni autor studije je dr. nauka Nour Makarem, naučna saradnica na Sveučilištu Columbia.

Makarem i njezini kolege godinu dana su pratili dijetetske navike 112 žena prosječne dobi od 33 godine.

Istražili su kardiovaskularno zdravlje sudionica na početku studije i godinu dana kasnije uz pomoć programa “Life’s Simple 7”, koji čini sedam promjenjivih uzroka rizika što ih je postavio AHA.

Tlak, holesterol, šećer…

Kod ispitanica se pratio krvni tlak, holesterol, šećer u krvi, tjelesna aktivnost, prehrana, tjelesna težina i pušačke navike. Na temelju tih faktora naučnici su izračunali kardiovaskularni zdravstveni rezultat za svaku od njih.

Studija je pokazala da su sudionice koje su konzumirale više kalorija nakon 18 sati bile sklonije lošijem kardiovaskularnom zdravlju.

Naime, kod onih koje su veću količinu hrane unosile kasnije, kardiovaskularni rizični faktori su se pogoršavali. Uočen je porast krvnoga tlaka, razine šećera u krvi, kao i tjelesne težine.

Zapravo, za svakih jedan posto porasta unosa kalorija nakon 18 sati u istoj je mjeri opadao rezultat njihova kardiovaskularnog zdravlja.

“Dosad se pristup načinu života, kada je posrijedi prevencija srčanih bolesti fokusirao na to što jedemo i koliko jedemo.

Ovi preliminarni rezultati ukazuju na to da osobe koje vode računa o vremenu i omjeru kalorija kada su posrijedi večernji obroci, pridonose smanjenju rizika od srčanih bolesti”, rekla je dr. Makarem te dodala kako bi se, da bi rezultati bili pouzdaniji, trebala provesti dodatna studija na većem uzorku i među različitim populacijama žena.

Tags: hrananavike
Advertisement BannerAdvertisement BannerAdvertisement Banner
Previous Post

Pneumonija ubija jedno dijete svakih 39 sekundi - zdravstvene agencije

Next Post

Zdravstveni stručnjaci tvrde da se malarija može iskorijeniti do 2050. godine

Next Post

Zdravstveni stručnjaci tvrde da se malarija može iskorijeniti do 2050. godine

Najnoviji članci

  • Naučnici objašnjavaju: Mogu li vakcine protiv koronavirusa mijenjati DNK i učiniti muškarce i žene neplodnim?
  • Ugovor INZ-a i “Korpa.ba”: Kupcima još bolja usluga i sigurnija hrana
  • Za sve škole i fakultete u BiH: Plakati, leci i brošure INZ-a za sigurniji početak školske godine
  • INZ proizvođačima ponudio besplatni Vodič za unaprijeđenje sigurnosti hrane – Zdrava hrana preduvjet za uspješno društvo
  • Svim obrazovnim institucijama u BiH na raspolaganju INZ-ova elektronska brošura “Škole i COVID-19”

Meta

  • Prijava
  • Sažetak objava
  • Sažetak komentara
  • WordPress.org

mojezdravlje.ba – Sva prava zadržana – Web hosting i dizajn Web Media

No Result
View All Result
  • Početna
  • O nama
    • Impressum
    • Pravila korištenja
    • Važne napomene
    • Autorska prava
    • Privatnost
    • Izmjene uvjeta korištenja
    • Kontakt
  • Vijesti iz zdravstva
    • Vijesti iz BiH
    • Vijesti iz svijeta
  • Zdravlje
  • Sigurnost hrane
  • Bolesti
  • Stručnjaci pišu…
  • Vi pitate
  • Značajni datumi