Subota, 2 Decembra, 2023
Mojezdravlje
Advertisement Banner
  • Početna
  • O nama
    • Impressum
    • Pravila korištenja
    • Važne napomene
    • Autorska prava
    • Privatnost
    • Izmjene uvjeta korištenja
    • Kontakt
  • Vijesti iz zdravstva
    • Vijesti iz BiH
    • Vijesti iz svijeta
  • Zdravlje
  • Sigurnost hrane
  • Bolesti
  • Stručnjaci pišu…
  • Vi pitate
  • Značajni datumi
No Result
View All Result
  • Početna
  • O nama
    • Impressum
    • Pravila korištenja
    • Važne napomene
    • Autorska prava
    • Privatnost
    • Izmjene uvjeta korištenja
    • Kontakt
  • Vijesti iz zdravstva
    • Vijesti iz BiH
    • Vijesti iz svijeta
  • Zdravlje
  • Sigurnost hrane
  • Bolesti
  • Stručnjaci pišu…
  • Vi pitate
  • Značajni datumi
No Result
View All Result
HealthNews
No Result
View All Result

Naučna istraživanja: Genetika nije dominantan faktor u određivanju čovjekovog životnog vijeka

Naučnici tvrde da, za razliku od dosadašnjih pretpostavki, nasljedni faktor ima dvostruko ili čak trostruko manji utjecaj na dugovječnost čovjeka

7. Novembra 2018.
in Vijesti iz svijeta

Nova naučna istraživanja pokazala su da genetika ima znatno manji utjecaj na dugovječnost čovjeka od nego što se ranije pretpostavljalo, javlja Anadolu Agency (AA).

Grupa naučnika je za centar “Calico & Ancestry” uradili opsežno istraživanje na bazi porodičnih stabala koja obuhvataju više od 400 miliona ljudi.

Najvažniji zaključak do kojeg su naučnici došli je da nasljednost nema važnost koja joj se ranije pridavala kod određivanja životnog vijeka čovjeka.

Naučnici su koristili metod istraživanja koji spaja matematičke i statističke modele i analizirali su životni vijek ljudi koji su živjeli u dva prethodna stoljeća.

U izvještaju istraživači navode kako postoji znatno veća sličnost životnog vijeka supružnika, nego je to slučaj s njihovim najbližim srodnicima te navode da i to potvrđuje da nasljedni faktor nije presudan za to koliko će koji pojedinac živjeti.

Ranija istraživanja davala su genetici od 20 do 30 postotni faktor u određivanju dugovječnosti ljudi, a protagonisti novog istraživanja tvrde da je riječ o faktoru koji ima manje od deset posto utjecaja.

Detaljni rezultati istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu “Genetics“.

Tags: genetika
Advertisement BannerAdvertisement BannerAdvertisement Banner
Previous Post

VIDEO+FOTO: Skup u Zenici povodom Svjetskog dana „Jednog zdravlja“

Next Post

INZ sarađuje u formiranju Centra za sigurnost i kvalitetu hrane pri Zavodu „Andrija Štampar“ Zagreb

Next Post

INZ sarađuje u formiranju Centra za sigurnost i kvalitetu hrane pri Zavodu „Andrija Štampar“ Zagreb

Najnoviji članci

  • Naučnici objašnjavaju: Mogu li vakcine protiv koronavirusa mijenjati DNK i učiniti muškarce i žene neplodnim?
  • Ugovor INZ-a i “Korpa.ba”: Kupcima još bolja usluga i sigurnija hrana
  • Za sve škole i fakultete u BiH: Plakati, leci i brošure INZ-a za sigurniji početak školske godine
  • INZ proizvođačima ponudio besplatni Vodič za unaprijeđenje sigurnosti hrane – Zdrava hrana preduvjet za uspješno društvo
  • Svim obrazovnim institucijama u BiH na raspolaganju INZ-ova elektronska brošura “Škole i COVID-19”

Meta

  • Prijava
  • Sažetak objava
  • Sažetak komentara
  • WordPress.org

mojezdravlje.ba – Sva prava zadržana – Web hosting i dizajn Web Media

No Result
View All Result
  • Početna
  • O nama
    • Impressum
    • Pravila korištenja
    • Važne napomene
    • Autorska prava
    • Privatnost
    • Izmjene uvjeta korištenja
    • Kontakt
  • Vijesti iz zdravstva
    • Vijesti iz BiH
    • Vijesti iz svijeta
  • Zdravlje
  • Sigurnost hrane
  • Bolesti
  • Stručnjaci pišu…
  • Vi pitate
  • Značajni datumi