Počevši od 2019. godine, svaki 7. juni biće vrijeme za proslavu bezbrojnih prednosti sigurne hrane.
“Svjetski dan sigurnosti hrane će biti šansa da svi na trenutak razmisle o nečemu što često uzimamo zdravo za gotovo: sigurnost hrane”, rekao je sekretar Codex-a Tom Heilandt. “Zahvaljujući široko rasprostranjenim naporima članova i posmatrača Codexa, međunarodna zajednica će 7. juna govoriti jednim glasom kako bi podizala svijest i inspirisala akcije za sigurniju hranu”, rekao je on.
Nesigurna hrana predstavlja prijetnju ljudskom zdravlju i ekonomijama, nesrazmjerno pogađajući ranjive i marginalizovane populacije, posebno žene i djecu, populaciju pogođenu konfliktom i migrante. Takođe šteti globalnoj trgovini koja dovodi do daljeg stvaranja otpada od hrane, što se više ne može tolerirati u svijetu u kojem mnogi i dalje pate od gladi. Novi godišnjimonitoring, uspostavljen zahvaljujući zajedničkim naporima koje je vodila Kostarika, skrenuće se pažnja i usmjeriti napori na zaustavljanju oko 600 miliona slučajeva bolesti godišnje koje se prenose hranom.
Uspostavljanje Svjetskog dana bezbjednosti hrane (7. juna) skrenuće globalnu pažnju na zdravstvene posljedice nesigurne hrane:
• Više od 200 bolesti se šire putem hrane,
• 1 na svakih 10 ljudi obolijeva od kontaminirane hrane svake godine i oko 420.000 ljudi umire; od toga je 125.000 djece mlađe od pet godina,
• Bolesti koje se prenose hranom pogađaju ranjive populacije više nego druge grupe,
• Širenje prijetnji kao što je antimikrobna otpornost.
Hajde da to ostvarimo!!!
Održavanjem Svjetskog dana sigurnosti hrane podizaće se svijest i inspirisati akcije za sigurniju hranu na zdravijoj planeti.
Pripremio: Rusmir Goletić, DVM, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica